02.04.2008

NATO, summit..

Ce inseamna NATO?

Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (OTAN) - The North Atlantic Treaty Organization (NATO) este fondata de catre 12 state vestice: Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Belgia, Olanda, Danemarca, Italia, Luxemburg, Norvegia, Islanda, Canada si Portugalia. Aceasta alianta militara, care oferea o autoaparare colectiva impotriva agresiunii sovietice, a sporit mult influenta americana in Europa. Grecia, Turcia si Germania de Vest au aderat mai tarziu la NATO, insa in 1966 Franta s-a retras. Franta si-a motivat retragerea prin faptul ca Statele Unite a violat in repetate randuri tratatul din 1949. In 1955, Pactul de la Varsovia, o alianta est-europeana, condusa de sovietici, a fost formata ca raspuns la NATO. In 1994, la trei ani dupa terminarea Razboiului Rece, NATO s-a angajat in prima sa actiune militara, ca parte al unui effort international de a pune capat luptelor care aveau loc de doi ani in Bosnia-Hertegovina. Polonia, Ungaria si Republica Ceha, care au parasit Pactul de la Varsovia la dizolvarea sa in 1991, s-au alaturat NATO in 1991. Anul 2004 a reprezentat un an important pentru tara noastra, fiind anul aderarii Romaniei la NATO.







Romania si NATO

1990

Iulie 1990 - Primul Ministru al Romaniei, domnul Petre Roman, adreseaza, in scris, Secretarului General al NATO, domnul Manfred Worner, invitatia de a vizita Romania. In scrisoare, propune si acreditarea unui ambasador roman la NATO.
Octombrie 1990 -
Ambasadorul roman in Belgia este autorizat sa initieze relatii diplomatice cu NATO
Octombrie 1990 -
Primul ministru roman se intalneste, la Bruxelles, cu Secretarul General al NATO
Decembrie 1990 - Seful Statului Major general roman viziteaza Cartierul General al NATO de la Bruxelles si se intalneste cu Secretarul general al NATO si cu reprezentatii permanenti militari ai statelor membre NATO.

1991

Iulie 1991 - Secretarul general al NATO, Manfred Wörner, viziteaza Romania
Octombrie 1991 -
Presedintele roman, Ion Iliescu, trimite secretarului general NATO un mesaj in care afirma disponibilitatea Romaniei de a se angaja intr-o cooperare stransa cu NATO, aceasta fiind singura organizatie capabila, din punct de vedere politic si militar, sa asigure stabilitatea si securitatea noilor democratii europene.
Decembrie 1991 - Ministrul roman al afacerilor externe participa la prima intalnire a Consiliului de Cooperare Nord-Atlantic (NACC). Propune intensificarea cooperarii cu NATO.

1992

Februarie 1992 - Secretarul general al NATO, Manfred Wörner, efectueaza o vizita in Romania. Este inaugurat Centrul euro-atlantic.

1993

Februarie 1993 - Presedintele Ion Iliescu viziteaza Cartierul General al NATO. Este reafirmata dorinta Romaniei de a se integra in structurile euro-atlantice.
Octombrie 1993 - Adjunctul secretarului apararii al SUA efectueaza o vizita la Bucuresti si prezinta propunerea americana de stabilire a unui Parteneriat pentru Pace.
1994

Ianuarie 1994 - Romania este prima tara post-comunista care se alatura programului Parteneriatului pentru Pace (PfP- 26 ianuarie 1994); programul individual este semnat în mai
1995

1995

Octombrie 1995 - Romania semneaza Acordul privind Statutul Fortelor intre membrii NATO si participantii la PfP.

1996

Mai 1996 - Secretarul general al NATO, Javier Solana, efectueaza o vizita in Romania.
Iunie 1996 - Parlamentul roman adreseaza un apel parlamentelor statelor membre NATO in care solicita sprijin pentru aspiratiile Romaniei de a deveni membru NATO. Apelul subliniaza consensul politic intern asupra acestui obiectiv major al politicii externe romanesti.

1997

Februarie 1997 - Presedintele roman, Emil Constantinescu, se intalneste, la Bruxelles, cu membrii Consiliului Nord-Atlantic si cu secretarul general al NATO, Javier Solana. Cu acest prilej, subliniaza vointa ferma a Romaniei de a se alatura Aliantei Nord-Atlantice.
Aprilie 1997 -
Parlamentul roman adopta, in unanimitate, un mesaj adresat celor 16 membri NATO, solicitand sprijin pentru o decizie favorabila Romaniei, cu prilejul summit-ului de la Madrid.
Iulie 1997 - In cadrul summit-ului NATO de la Madrid, Republica Ceha, Ungaria si Polonia primesc invitatia de a se alatura Aliantei. Comunicatul final confirma continuarea procesului de largire; textul nominalizeaza Romania printre statele candidate care au realizat progrese semnificative in indeplinirea criteriilor de aderare la NATO.

1998

Aprilie 1998 - Secretarul general al NATO, Javier Solana, efectueaza o vizita oficiala in Romania.
Octombrie 1998 - Parlamentul roman aproba cererea NATO ca avioanele Aliantei sa poata utiliza spatiul aerian al tarii noastre pentru posibile operatiuni militare impotriva Iugoslaviei, numai in situatii exceptionale si de urgenta.

1999

Februarie 1999 - Militari din Romania si Statele Unite stabilesc un centru de monitorizare a traficului aerian care sa acopere, in afara teritoriului romanesc, si ariile invecinate.
Martie 1999 -
Ca urmare a unei solicitari NATO, Romania inchide trei aeroporturi in vestul tarii - Timisoara, Arad, Caransebes - pana la sfarsitul operatiunilor Aliantei impotriva Iugoslaviei.
18 aprilie 1999 - NATO solicita Romaniei deschiderea spatiului aerian pentru avioanele aliate.
22 aprilie 1999 -
Parlamentul autorizeaza avioanele NATO sa utilizeze spatiul aerian romanesc in timpul operatiunilor din Iugoslavia.
Mai 1999 -
Ministerul Apararii Nationale confirma faptul ca fortele aeriene NATO au dreptul sã utilizeze aeroporturile romanesti pe durata operatiunilor din Iugoslavia.
Iulie 1999 - Secretarul general al NATO, Javier Solana, viziteaza Romania.

2000

Februarie 2000 - Secretarul general al NATO, George Robertson, efectueaza o vizita la Bucuresti.
Iunie 2000 - Comandantul Suprem al Fortelor Aliate din Europa, generalul Joseph Ralston, efectueaza o vizita in Romania.

2001

Mai 2001 - Reuniunea NAC - Romania. Este analizat progresul realizat in indeplinirea obiectivelor Planului National de Aderare la NATO, ciclul II.
Mai 2001 - Reuniunea ministeriala EAPC, Budapesta, la care participa si Romania.
Septembrie 2001 -
Parlamentul decide, cu o majoritate coplesitoare, participarea Romaniei, ca aliat de facto al NATO, la lupta impotriva terorismului international cu toate mijloacele, inclusiv cele militare. Romania decide sa asigure acces la spatiul sau aerian, aeroporturi, facilitati terestre si maritime, in cazul in care va exista o cerere NATO in acest sens.
Decembrie 2001 - Secretarul general al NATO, Lordul George Robertson, efectueaza o vizita la Bucuresti.

2002

Ianuarie 2002 - Comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa, generalul Joseph Ralston, face o vizita in Romania si apreciaza progresul realizat in reforma sectorului militar.
Martie 2002 -
Are loc la Bucuresti summit-ul "Primavara noilor aliati" al tarilor candidate la NATO.
Aprilie 2002 - Reuniunea NAC - Romania. Au fost analizate ultimele progrese ale Romaniei in indeplinirea obiectivelor Planului National Anual de Aderare la NATO, ciclul III. Delegatia romana a fost condusa de Primul Ministru, domnul Adrian Nastase.
Aprilie 2002 - Intalnirea dintre presedintele Ion Iliescu si secretatul general NATO, Lordul George Robertson, la Bruxelles.
21 noiembrie 2002 -
Summit-ul NATO de la Praga - Romania este invitata sa inceapa convorbirile de aderare.
13 decembrie 2002 - S-a desfasurat, la Bruxelles, prima runda a convorbirilor de aderare a Romaniei la NATO. Delegatia romana a fost condusa de domnul Mihnea Motoc, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe.

2003

9 ianuarie 2003 - S-a desfasurat, la Bruxelles, a doua runda a convorbirilor de aderare a Romaniei la NATO.
27 - 29 ianuarie 2003 -
Echipele de experti NATO in probleme de aparare, securitate si economice viziteaza Romania.
18 februarie 2003 -Are loc, la Bruxelles, reuniunea SPC(R) + Romania. Este luat in discutie calendarul Romaniei pentru finalizarea reformelor.
3 martie 2003 -
Secretarul general al NATO, Lordul George Robertson, efectueaza o vizita in Romania.
21 martie 2003 -
Ministrul roman al afacerilor externe a trimis secretarului general NATO o scrisoare care confirma vointa si capacitatea Romaniei de a indeplini obligatiile si angajamentele tarii noastre de a deveni membru cu drepturi depline al NATO. La aceasta scrisoare, a fost anexat calendarul Romaniei de finalizare a reformelor.
26 martie 2003 -
Ministrul roman al afacerilor externe participa, la Bruxelles, la Ceremonia de semnare a protocoalelor de aderare.
4-5 august 2003 - Vizita oficiala in Romania a Comandantului Suprem al Fortelor Aliate din Europa, generalul James L. Jones.

2004

9-11 februarie 2004organizarea la Nisa (Franţa) a Reuniunii informale a Miniştrilor apararii din statele membre NATO.
26 februarie 2004 - adoptarea de catre Parlamentul Romaniei, cu unanimitate de voturi, a legii de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord.
1 martie 2004 -
promulgarea legii de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord de catre Presedintele Ion Iliescu.
4 martie 2004 -
semnarea de catre presedintele Ion Iliescu a instrumentului de aderare a Romaniei la Tratatul Atlanticului de Nord.
29 martie 2004 -
depunerea de catre domnul Adrian Nastase, prim-ministrul Romaniei, a instrumentului de aderare a Romaniei la Tratatul Atlanticului de Nord, Washington, SUA.
2 aprilie 2004 -
ceremonia inaltarii drapelelor de stat la Cartierul General al NATO, Bruxelles, si reuniunea informala a ministrilor de externe ai statelor membre NATO.
20 aprilie 2004
intalnirea ministrului roman al afacerilor externe, Mircea Geoana cu ambasadorii statelor membre NATO acreditati in Romania.
10-12 mai 2004 -
Vizita in Romania a domnului Jean Fournet, adjunct al secretarului general al NATO pentru diplomatia publica, si participarea acestuia la seminarul “Changing Perceptions in South Eastern Europe".
28-29 iunie 2004
Summit-ul NATO de la Istanbul. Participarea Romaniei, pentru prima data la un Summit NATO ca membru cu drepturi depline, a demonstrat ca tara noastra este, de acum, parte a procesului transatlantic de luare a deciziilor in domeniul securitatii.
13 octombrie 2004
organizarea la Pioana Brasov a Reuniunii informale a Ministrilor apararii din statele membre NATO.
23-31 octombrie 2004 -
vizita de documentare in Romania (si Bulgaria) a Comitetului NATO pentru bugetul militar.
12-16 noiembrie 2004
- sesiunea anuala a Adunarii Parlamentare NATO, Venetia.
8-9 decembrie 2004Reuniunea la Bruxelles a ministrilor de externe ai statelor membre NATO.

2005

12- 13 ianuarie 2005 - Comandantul fortelor americane din Europa (EUCOM) si comandantul suprem al fortelor NATO din Europa (SACEUR), generalul James JONES viziteaza Romania. Ministrul roman de externe reconfirma interesul Romaniei pentru gazduirea unor facilitati americane pe teritoriul tarii.
22 februarie 2005-
Summit-ul NATO de la Bruxelles. Romania este reprezentata de presedintele Traian Basescu si ministrul afacerilor externe, Mihai Razvan Ungureanu. Misiunile Aliantei din Afganistan, Irak si Balcani, precum si cooperarea Aliantei cu Rusia si Ucraina au fost principalele subiecte de pe agenda discutiilor.
30- 31 martie 2005 -
Au loc, la Bucuresti, lucrarile celei de-a doua Conferinte a Ministrilor Apararii din statele participante la Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP). Reconversia unitatilor militare si a personalului militar disponibilizat sunt principalele subiecte de pe agenda discutiilor.
2 aprilie 2005-
Romania implineste un an de la aderarea cu drepturi depline la Alianta Nord -Atlantica. Cu aceasta ocazie, Secretarul General al NATO, Jaap de Hoop Scheffer a declarat ca “aderarea la NATO a Romaniei si a altor sase noi state membre, in urma cu un an, a adus beneficii nu numai Romaniei, dar si Aliantei si securitatii intregii regiuni euro-atlantice”. Pentru a sublinia importanta istorica a aderarii la organizatia nord-atlantica, este promulgata Legea nr. 390/2004 privind instituirea “Zilei NATO in Romania”, in prima zi de duminica a lunii aprilie.
20- 21 aprilie 2005-
Are loc, la Vilnius, reuniunea informala a ministrilor de externe ai statelor membre NATO. Romania este reprezentata de Mihai Razvan Ungureanu. Ministrul roman de externe sustine importanta stabilitatii si dezvoltarii democratice a regiunilor din estul si sudul NATO pentru securitatea euro-atlantica.
8 iulie 2005-
In cadrul Reuniunii Consiliului Nord-Atlantic de la Bruxelles, Romania se alatura celorlalte state aliate si condamna atacurile teroriste de la Londra, reafirmandu-si sprijinul pentru prevenirea si combaterea terorismului.
18 noiembrie 2005 -
Secretarul General al NATO, Jaap de Hoop Scheffer a acordat diplomatului roman Cristian Tudor „medalia NATO - non articolul 5” si diploma de certificare, pentru modul în care si-a adus contributia la misiunea NATO de Antrenament in Irak.
23- 26 noiembrie 2005-
Romania prezinta, in cadrul celei de-a X – a Conferinte Internationale NATO cu tema „Transatlantic security and defence co-operation: lessons learned and future challenges”, rolul Aliantei ca principal instrument in garantarea securitatii comune. Punctul de vedere al Romaniei la reuniunea organizata in Ungaria a fost sustinut de catre secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe, Anton Niculescu.
8 decembrie 2005- Romania infiinteaza o Comisie Inter-institutionala pentru NATO. Comisia este un forum consultativ de coordonare a institutiilor statului in vederea promovarii intereselor tarii in cadrul NATO si indeplinirii obligatiilor ce ne revin in calitate de aliat.

2006

3 aprilie 2006 - Cu prilejul Zilei NATO, Ministerul Afacerilor Externe a organizat, in parteneriat cu Institutul Diplomatic Roman, conferinta "NATO în perspectiva Summitului de la Riga". NATO a fost reprezentat la eveniment de domnul Jean Fournet, Asistent al Secretarului General al NATO pentru Diplomatie Publica.
12 mai 2006 -
Romania a semnat, la sediul Aliantei Nord-Atlantice, in cadrul unei ceremonii prezidate de Secretarul General al NATO, documentele de lansare a Fondului de Asistenta NATO/ Parteneriatul pentru Pace – OSCE/ENVSEC (Initiativa de Mediu si Securitate) pentru distrugerea de substante chimice periculoase si pesticide din Republica Moldova.
Romania a preluat rolul de tara coordonatoare pentru faza I a acestui proiect, impreuna cu Belgia, in contextul detinerii mandatului de Ambasada Punct de Contact NATO la Chisinau (CPE), in perioada 2005-2006.
30 - 31 mai 2006
Romania a organizat seminarul international “NATO – un model de securitate prin cooperare. Modalitati prin care Planurile de Actiune pentru Aderare (MAP) si Planurile Individualizate de Actiune pentru Parteneriat (IPAP) pot contribui la consolidarea securitatii nationale si regionale in cadrul Parteneriatului pentru Pace (PfP)”. Reuniunea a avut ca scop stimularea schimbului de experienta intre statele aliate, statele candidate la NATO din Balcanii de Vest, state membre ale Parteneriatului pentru Pace si Ucraina.
31 iulie 2006-
NATO preia de la Statele Unite esponsabilitatile de a asigura securitatea in sudul Afganistanului, decizie pe care Romania a salutat-o. Romania are o contributie importanta la misiunea NATO din sudul Afganistanului. Militarii romani participa la asigurarea securitatii a doua provincii, Kandahar si Zabul, alaturi de Australia, Marea Britanie, Canada, Estonia, Danemarca, Olanda si SUA.
21 septembrie 2006 - Ministrul Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, a participat la reuniunea informala a ministrilor de externe din statele membre NATO, desfasurata in contextul sesiunii Adunarii Generale a ONU. Cu privire la misiunea viitoare a Aliantei, Romania a pledat pentru dezvoltarea a trei dimensiuni: consolidarea rolului de aparare colectiva, promovarea stabilitatii si democratiei in zonele de vecinatate imediatã – Balcani si regiunea extinsa a Marii Negre – precum si contributia la securitatea internationala.

2007

26 ianuarie 2007- Ministrul Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, a participat, la Bruxelles, la reuniunea informala a ministrilor de externe ai statelor membre NATO, precum si la un dejun de lucru NATO-UE. Pe agenda discutiilor s-au aflat doua subiecte de maxim interes international: Afganistan si Kosovo.
26 - 27 aprilie 2007 -
Adrian Cioroianu, ministrul roman al Afacerilor Externe, a participat la Oslo la reuniunea informala a ministrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO. Reuniunea a prilejuit o evaluare a stadiului implementarii deciziilor adoptate de sefii de stat si de guvern din statele membre NATO la Summit-ul de la Riga, din noiembrie 2006.Cu acest prilej, Secretarul General al NATO a facut publica decizia Aliantei cu privire la orasul care va gazdui Summitul NATO din 2008, si anume Bucuresti.
12 - 14 iunie 2007 -
Ministrul roman al Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, a efectuat o vizita la Washington, vizita in cadrul careia s-a intalnit cu secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice, cu consilierul preşedintelui SUA pentru securitate nationala, Stephen Hadley si cu Gordon England, adjunct al secretarului apararii. In cadrul intalnirilor au fost abordate teme regionale si internationale, inclusiv in sfera NATO – din perspectiva gazduirii la Bucuresti a Summit-ului Aliantei, in aprilie 2008.
28 - 29 iunie 2007 -
Ministrul roman al Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, a participat la Forumul de Securitate al Consiliului Parteneriatului Euro-Atlantic (EAPC), la Ohrid, in Republica Macedonia. La reuniune s-a abordat problema situatiei din Afganistan, problematica Balcanilor de Vest (Kosovo si viitorul Balcanilor; perspectivele integrarii euro-atlantice ale Balcanilor), precum si securitatea energetica (relatii strategice si surse de incredere; rolul NATO si al altor organizatii internationale).
23 august 2007Departamentul pentru Organizarea Summit-ului NATO din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a lansat un concurs pentru crearea unui logo al Summit-ului.
6 septembrie 2007
Reprezentantul permanent al SUA la NATO, Victoria Nuland a efectuat o vizita la Bucurestui, ocazie cu care s-a intalnit cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, cu prim-ministrul; Calin Popescu Tariceanu si cu ministrul roman al Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu.
21 septembrie 2007-
A avut loc, la Bucuresti, semnarea Memorandumului de Intelegere cu privire la organizarea Summit-ului de catre secretarul Consiliului Nord-Atlantic, Berndt A. Goetze, si de subsecretarul de stat Victor Micula, coordonatorul departamentului din MAE insarcinat cu organizarea evenimentului.
21- 23 octombrie 2007-
Jean François Bureau, adjunctul Secretarului General al NATO pentru diplomatie publica, a efectuat o vizita in Romania pentru a participa la lansarea “Black Sea Trust for Regional Cooperation”, conferinta organizata de German Marshall Fund of the United States. In cadrul vizitei, oficialul NATO a discutat cu autoritatile romane aspecte referitoare la pregatirea Summit-ului NATO de la Bucuresti, cu accent pe dimensiunea de diplomatie publica.
29 octombrie 2007 -
Jaap de Hoop Scheffer, Secretarul General NATO, a efectuat o vizita in Romania pentru a trece in revista stadiul pregatirilor pentru organizarea Summit-ului NATO de la Bucuresti.
6-7 decembrie 2007 - Reuniune la Bruxelles a ministrilor de externe ai NATO. In cadrul discutiilor, la care Romania a fost reprezentata de catre ministrul Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, ministrii au convenit sa intensifice dialogul politic privind Kosovo, Afganistan, viitorul regimului CFE si lupta impotriva terorismului. De asemenea, s-a decis continuarea discutiilor pe tema apararii antiracheta si a transformarii NATO, subiecte aflate si pe agenda Summit-ului NATO de la Bucuresti.
2008
11 ianuarie 2008 - Jaap de Hoop Scheffer, Secretarul General al NATO, a efectuat o noua vizita la Bucuresti. Scopul principal al vizitei a fost prezentarea locatiilor de desfasurare a Summit-ului NATO din 2-4 aprilie 2008, dar in timpul discutiilor cu oficialii romani au fost abordate si subiecte importante pentru NATO, printre care operatiunile militare in derulare sub egida NATO, modernizarea capabilitatilor Aliantei pentru a face fata noilor riscuri de securitate si evolutiile in planul securitatii in Europa de Sud-Est si regiunea Marii Negre. De asemenea, Secretarul General al NATO a sustinut o prelegere la Biblioteca Centrala Universitara, in fata unui auditoriu format din studenti si reprezentanti ai mediilor academice.
8-10 februarie 2008 -
La Munchen a avut loc Conferinta pentru Politici de Securitate, eveniment la care Romania a fost reprezentata de catre ministrul Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu. Dezbaterile s-au axat pe subiectul managementului conflictelor, tema aflata si in atentia Summit-ului NATO.






LOGO


Summit-ul NATO de la Bucuresti se va desfasura sub semnul “aripilor libertatii”. Acest concept a stat la baza realizarii insemnelor distinctive ale Reuniunii la nivel inalt care este gazduita, in aprilie 2008, de catre capitala Romaniei.
Avand la baza Monumentul “Eroilor Aerului”, din Piata Aviatorilor din Bucuresti, logo-ul Summit-ului NATO imbina o tema esentiala pentru natiunea romana- libertatea si rezistenta in fata incercarilor istoriei- cu elemente definitorii ale Aliantei Nord-Atlantice. In acest context, logo-ul ales reliefeaza participarea activa a Romaniei in cadrul NATO.
Logo-ul oficial al Summit-ului NATO de la Bucuresti a fost hotarat la sfarsitul anului 2007, in baza unui concurs la care au participat peste 80 de lucrari apartinand atat firmelor de specialitate, cat si unor studenti, artisti plastici si graficieni.
In urma depunerii acestui numar mare de lucrari si conform principiilor Aliantei Nord-Atlantice, doar cinci dintre participanti au fost alesi sa intre in finala:Ciprian Badalan; Alexandru Emil Bucur; SC STARLINK CREATIVE SERVICE SRL; SC DINOGRAPHICS SRL; SC STREAMLINE COMMUNICATIONS. Alegerea celor cinci lucrari a fost facuta de catre un juriu format din arhitecti, graficieni si reprezentanti mass-media. Au avut castig de cauza lucrarile care au reprezentat interpretarea grafica a prezentei active a Romaniei in cadrul comunitatii nord-atlantice, lucrari unice, creative, care nu au fost copiate sau preluate din alte lucrari similare.
Decizia finala in privinta insemnului oficial al Summit-ului a apartinut Secretarului General al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, care a fost impresionat de tema ce a stat la baza lucrarii “Aripile libertatii” realizata de SC STREAMLINE COMMUNICATIONS.
Deoarece a fost aleasa doar tema, si nu lucrarea grafica ca atare, logo-ul final este o imbinare a ideilor mai multor graficieni.
George Bush despre agenda summit-ului NATO
Preşedintele american George Bush a vorbit într-un interviu la TVR despre temele care vor fi pe agenda summit-ului NATO de la Bucureşti care va avea loc între 2 şi 4 aprilie. Patru vor fi principalele subiecte de discuţie: situaţia trupelor NATO din Afganistan, scutul antirachetă care ar urma să fie amplasat în Europa şi relaţia cu Rusia, lupta împotriva terorismului şi invitarea Georgiei şi Ucrainei de a începe negocierile pentru aderarea la Alianţa Nord Atlantică
"Primul lucru l-a care se gândesc oamenii e contribuţia României la lupta împotriva extremismului", a spus preşedintele american.
Pentru mai multe detalii, puteti vizita: http://www.summitbucharest.ro/ro/1.html

"> Video MUsic, Summit 2008

3 comentarii:

  1. Ce mi-a placut cel mai mult cu ocazia summit-ului a fost faptul ca Bucurestiul a parut si el, chiar daca numai pentru cateva zile, un oras normal, cu strazi libere, fara inghesuiala in mijloacele de transport...o adevarata capitala.:D..dar revenim la viata de luni:-j

    RăspundețiȘtergere
  2. ...ce Summit, ce discutii aprinse...s-a incins realitatea bucuresteana...ce sa mai :P..:*

    RăspundețiȘtergere
  3. Acum ce pot sa spun decat ca ..."Summit-ul a fost un succes" ...fraza pe care am auzit-o in continuu pe Realitatea si la trei zile dupa ce s-a terminat reuniunea de varf. Cred ca si la anul pe vremea asta o sa aud la stiri "anul trecut in aceasta perioada in Bucuresti a avut loc Summitul Nato care a fost un succes". Asa o fi fost..totusi cu ce ma avantajeaza pe mine?

    RăspundețiȘtergere