01.12.2008

ZIUA NATIONALA!!!



        
  Da, suntem romani!!. Acest lucru nu-l putem schimba nicicand.  Dar acum, de 1 decembrie ne aducem si mai mult aminte de acest lucru. Toate canalele de televiziune pun accent pe acest fapt, dar si noi, ca romani, ne amintim si mai mult ca astazi e ziua noastra. Nu uitam cand e ziua noastra de nastere.
        Desigur, voi posta si celebrele versuri cantate de Nicoale Furdui Iancu, pe care daca le ascultati cu mare atentie, daca sunteti si un pic sensibili, sigur veti reflecta si veti gasi un sambure de adevar. 
 Ca o paranteza, nu prea stiu exact ce scriu, pentru ca sunt foarte obosita, dupa un week-end foarte plin, dar simt ca trebuie sa scriu ceva. Nu se poate sa nu.
  Asa cum probabil toti cei care citesc aceste randuri stiu ca 1 Decembrie este Ziua Natională a Romaniei, adoptată prin lege dupa inlaturarea regimului comunist, dar sa mai spun odata pentru cei care nu isi amintesc. Din punct de vedere istoric, la 1 Decembrie 1918, Adunarea Natională de la Alba Iulia, constituita din 1228 de delegati si sprijinita de peste 100.000 de romani veniti din toate colturile Ardealului si Banatului, a adoptat o Rezolutie prin care s-a consfintit unirea tuturor romanilor din Transilvania, intreg Banatul (cuprins intre raurile Mures, Tisa si Dunare) si Tara Ungureasca (Crisana, Satmar si Maramures) cu Romania.
     Rezolutia votata de Marea Adunare Nationala, proclama:
  1. Deplina libertate nationala pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra si judeca in limba sa proprie prin indivizi din sanul sau si fiecare popor va primi drept de reprezentare in corpurile legiuitoare si la guvernarea tarii in proportie cu numarul indivizilor ce-l alcatuiesc.
  2. Egala indreptatire si deplina libertate autonoma confesionala pentru toate confesiunile din Stat.
  3. Infaptuirea desavarsita a unui regim curat democratic pe toate taramurile vietii publice. Votul obstesc, direct, egal, secret, pe comune, in mod proportional, pentru ambele sexe, in varsta de 21 de ani la reprezentarea in comune, judete ori parlament.
  4. Desavarsita libertate de presa, asociere si intrunire, libera propaganda a tuturor gandurilor omenesti.
  5. Reforma agrara radicala. Se va face conscrierea tuturor proprietatilor, in special a proprietatilor mari. In baza acestei conscrieri, desfiintand fidei-comisele si in temeiul dreptului de a micsora dupa trebuinta latifundiile, i se va face posibil taranului sa-si creeze o proprietate (arator, pasune, padure) cel puţin atat cat o sa poata munci el si familia lui. Principiul conducator al acestei politici agrare e pe de o parte promovarea nivelarii sociale, pe de alta parte, potentarea productiunii.
  6. Muncitorimei industriale i se asigura aceleasi drepturi si avantagii, care sunt legiferate in cele mai avansate state industriale din Apus.



Noi suntem romani
">
Treceti batalioane romane, Carpatii!!
">
Asa-i romanul
">

2 comentarii: